Browary Żywiec od marca br. wykorzystują rozwiązania SAP. Prace wdrożeniowe były prowadzone wspólnie przez pracowników Grupy Żywiec oraz Business Consulting Center (BCC).
Browary Żywiec uruchomiły system SAP R/3 w wersji 4.6C z rozszerzeniami branżowymi SAP (industry solution) dla produkcji napojów – IS-Beverages. Jest to pierwsze w Polsce wdrożenie tego rozwiązania. W stosunku do standardowego systemu SAP, IS-Beverages oferuje dodatkowe funkcje wspierające pracę browaru w takich obszarach jak: obrót opakowaniami zwrotnymi, planowanie transportu, kalkulacja podatku akcyzowego.
Uruchomione zostały następujące funkcjonalności SAP: rachunkowość finansowa, zarządzanie środkami pieniężnymi, księgowość majątku trwałego, kontroling, zarządzanie inwestycjami, gospodarka materiałowa i zaopatrzenie, sprzedaż i dystrybucja, produkcja, zarządzanie jakością oraz gospodarka remontowa i utrzymanie ruchu.
Pierwszy etap projektu, trwający od czerwca do sierpnia 2001 r., objął analizę procesów, pod kątem identyfikacji obszarów, w których będą konieczne zmiany, przystosowujące rozwiązanie SAP do specyfiki działania browarów Grupy Żywiec. Wynikiem tego etapu było szczegółowe określenie zakresu wdrożenia systemu. Właściwe prace wdrożeniowe trwały od września 2001 do przełomu lutego i marca br. Wdrożenie objęło również jednostkę gospodarczą Browar Bracki Cieszyn.
Jak stwierdził Tomasz Staszelis, dyrektor ds. informatyki Grupy Żywiec, "Powodzenie przedsięwzięcia informatycznego o tak szerokim zakresie zależy w dużej mierze od współpracy wewnętrznego zespołu wdrożeniowego z kompetentnym partnerem zewnętrznym. Wybraliśmy BCC ze względu na doświadczony zespół konsultantów oraz udaną, kilkuletnią współpracę w kilku przedsięwzięciach informatycznych, prowadzonych w Grupie Żywiec".
Grupa Żywiec jest liderem polskiej branży piwowarskiej – posiada ok. 35% udziału w polskim rynku piwa. W skład Grupy Żywiec wchodzą browary EB, Leżajsk, Warka, Żywiec, Cieszyn, Braniewo.