Celem kompleksowego wdrożenia SAP ERP, prowadzonego przez BCC, jest usprawnienie działalności operacyjnej zakładów Sokołowa i centralizacja zarządzania grupą.
Sokołów jest pierwszym dużym producentem z branży mięsnej w Polsce, który wybrał system SAP ERP. Grupa obejmuje 7 zakładów produkcyjnych, 3 gospodarstwa rolno-hodowlane, oraz spółki pomocnicze odpowiedzialne za eksport, obsługę logistyczną i techniczną.
„Zdecydowaliśmy się uruchomić tak duże przedsięwzięcie, ponieważ oczekujemy, że wdrożenie SAP pozwoli nam znacznie podnieść efektywność działania, między innymi dzięki ulepszeniu kontroli finansowej oraz poprzez centralizację procesów zaopatrzenia i sprzedaży” – mówi Bogdan Biłas, Pełnomocnik Zarządu ds. Informatyki i Kierownik Projektu ze strony Sokołowa – „Postawiliśmy na najlepsze standardy rozwiązań IT, a także na współpracę z BCC – firmą o dużym doświadczeniu w kompleksowych wdrożeniach SAP w firmach wielozakładowych, również w sektorze spożywczym”.
W trwający od listopada 2008 r. projekt zaangażowanych jest ponad 80 osób, w tym 25 konsultantów BCC. Wdrażane rozwiązanie SAP będzie wspomagać zarządzanie finansami, środkami trwałymi, płynnością finansową, kontrolingiem, zaopatrzeniem oraz sprzedażą i dystrybucją. Ważnym elementem jest rozwiązanie SAP SEM-BCS, wspierające konsolidację wyników finansowych grupy. W zakresie projektu znajduje się również wdrożenie narzędzi SAP Business Intelligence oraz integracja SAP ERP z systemem wspomagającym zarządzanie procesami produkcyjnymi, w oparciu o platformę SAP PI (dawniej: SAP Exchange Infrastructure). Według planów, użytkownicy rozpoczną korzystanie z SAP ERP w listopadzie br.
Oprócz prac wdrożeniowych, kontrakt z BCC obejmuje dostawę serwerów i licencji na oprogramowanie SAP, a także usługi serwisowe – w tym wsparcie użytkowników (serwis aplikacyjny SAP) zapewniane przez centrum outsourcingowe BCC.
Grupa Sokołów jest kolejnym klientem BCC z sektora spożywczego. Wśród firm z tej branży, które skorzystały już z usług wdrożeń, rozwoju i outsourcingu SAP w BCC, są m.in.: Grupa Żywiec, Hortex, Kopernik, Ferrero, Kompania Piwowarska, Grupa Maspex, Nestle, Hochland, Strauss Cafe, Nordzucker, Pfeifer & Langen, Tchibo. Od 2003 r. BCC posiada status Partnera Dedykowanego SAP Polska dla branży spożywczej.
Grupa Sokołów SA jest jednym z liderów branży mięsnej w Polsce. Aktualnie w skład Grupy wchodzi siedem dużych, nowocześnie wyposażonych zakładów produkcyjnych: w Sokołowie Podlaskim, Czyżewie, Kole, Jarosławiu, Tarnowie, Dębicy oraz w Robakowie k/Poznania. Należą do niej również spółki zależne: „Agro-Sokołów” Sp. z o.o. z trzema dużymi gospodarstwami rolno-hodowlanymi, „Sokołów-Export” Sp. z o.o. – obsługująca handel zagraniczny Grupy, „Sokołów-Service” Sp. z o.o. – zapewniająca obsługę techniczną oraz „Sokołów-Logistyka” Sp. z o.o. – odpowiadająca za sprawy transportu i logistyki. Grupa Sokołów posiada potencjał produkcyjny umożliwiający dzienną produkcję około 1200 ton wysokiej jakości wyrobów. Nowoczesne technologie, wysokiej jakości surowiec i doskonałe receptury gwarantują produktom oferowanym przez Grupę najwyższe standardy jakościowe i zdrowotne. Dzięki temu i konsekwentnie realizowanej strategii handlowej i marketingowej marka Sokołów jest obecnie najlepiej rozpoznawalna na polskim rynku produktów mięsnych. Usytuowanie zakładów produkcyjnych Grupy, a także rozbudowana sieć sprzedaży obejmująca wszystkie kanały dystrybucji, w tym nowocześnie zorganizowaną sieć własną, zapewniają dostępność produktów Sokołowa na terenie całego kraju. W działalności Grupy ważną rolę odgrywa eksport, bowiem walory produktów cenione są także przez odbiorców zagranicznych. Średnio ok. 25-30% ogólnej wielkości sprzedaży trafia na rynki zagraniczne, w tym głównie do Unii Europejskiej. Więcej informacji: www.sokolow.pl